+36 30 2360655
+36 72 310742,
+36 72 310742 (fax)
info@drsandorgyorgy.hu 7624 Pécs, Rókus u. 5/1.

Infleunza védőoltás - információk, térítésmentes oltás igénylése

2024.10.20. Vasárnap

A minden évben „menetrendszerűen” érkező influenzajárvány miatt adunk tájékoztatást. Az alábbiakban összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat, ami nem helyettesíti a megosztott dokumentumok elolvasását! Kérem, hogy nézzék át ezeket alaposan, mert az oltás előtt a beleegyezésüket arra alapozva kérjük, hogy megismerték az oltások alkalmazási előiratát. Természetesen a dokumentáció alapján felmerülő kérdéseiket megválaszolom, ez magától értetődően része az oltást megelőző tájékoztatásnak! A védőoltással kapcsolatos részletes tudnivalókat, a rendelkezésre álló oltások leírásával és a térítésmentes oltás igénylésének leírásával együtt az alábbi Google-drive linken érik el (a szövegre kattintva vagy azt a böngészőbe másolva): https://drive.google.com/drive/folders/1ZPe_wvb_KplnkG3q_fMmEbz1jbpz2_7Q?usp=sharing Védőoltás igénylése: A térítésmentes vagy vényre felírt védőoltást az alábbi linken (a szövegre kattintva vagy azt a böngészőbe másolva) elérhető kérdőív kitöltésével igényelhetik, Kérem, hogy NE telefonon vagy e-mail-ben jelezzék az igényüket, hanem a kérdőív kitöltésével (az esetleges további egyeztetés igényét is jelezhetik a kérdőívben)!: https://docs.google.com/forms/d//1FAIpQLSc1bYiFlpX3GtJ_HH1ek6TWwZ7VUxCvHgGfqHVGEpNOc3tRng/viewform?usp=sf_link Kérem, hogy a kérdőívre legkésőbb 2024.10.24. csütörtök estig válaszoljanak, mivel az oltások szervezését, előkészítését és a térítésmentes oltások igénylését is el kell kezdenünk.

A jellemzően magas lázzal és tartósan rossz közérzettel és gyakran másodlagos fertőzésekkel (középfülgyulladás, tüdőgyulladás) járó influenzavírus fertőzés az elmúlt években nagy számban érintette a 14 év alatti gyermekeket (az összes megbetegedés közel 60%-a ebben a korcsoportban fordult elő). Ennek az egyik lehetséges oka a felvett influenzaoltások folyamatosan csökkenő száma, ami az elmúlt évben volt a legalacsonyabb 2010 óta. A tendencia alapján ismét intenzív influenzajárvány várható, aminek az esélye védőoltással csökkenthető. A védőoltások a fertőzést nem előzik meg 100 százalékban, de megelőzik a súlyos megbetegedést és jelentősen mérsékelik a szövődmények gyakoriságát. A vírus terjedésének gátlása megvédheti a betegségük vagy életkoruk miatt kiszolgáltatottabb, elsősorban idős embereket. A megfelelő védettség kialakulásához szükséges időt figyelembe véve az oltások beadását legkésőbb novemberben célszerű megkezdeni.


A rendelkezésre álló védőoltások:


Vaxigrip:kvadrivalens influenza vakcina (hasított vírus, inaktivált), 6 hónapos kortól adható.


A 9évesnél fiatalabb, előzőleg nem beoltott gyermekek esetében, legalább 4hét elteltével egy második 0,5ml-es dózist kell beadni.


3FLUART szuszpenziós injekció:influenza vakcina (teljes vírus, inaktivált, adjuvált) (a 2024/2025-ös szezonra), 3 éves életkor felett adható


FluenzInfluenza vakcina (élő attenuált, nasalis – orrjáratba porlasztva adható) 2-18 éves életkor között adható


A védőoltást a krónikus betegségük vagy más okból fokozottan veszélyeztetettek térítésmentesen kapják meg.


A térítésmentes vagy vényre felírt védőoltást az alábbi linken (a szövegre kattintva vagy azt a böngészőbe másolva) elérhető kérdőív kitöltésével igényelhetik, Kérem, hogy NE telefonon vagy e-mail-ben jelezzék az igényüket, hanem a kérdőív kitöltésével (az esetleges további egyeztetés igényét is jelezhetik a kérdőívben)!:


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1bYiFlpX3GtJ_HH1ek6TWwZ7VUxCvHgGfqHVGEpNOc3tRng/viewform?usp=sf_link


Kérem, hogy a kérdőívre legkésőbb2024.10.24. csütörtök estig válaszoljanak, mivel az oltások szervezését, előkészítését és a térítésmentes oltások igénylését is el kell kezdenünk.


A válaszok és az igény szerint szükséges megbeszélést követően a térítésmentes védőoltást igényeljük, beszerezzük ill. a térítéses oltáshoz szükséges vényt a beküldést követő 24 órán belül feltöltjük az EESZT-be (a beküldést követő második munkanapon váltható ki). Az oltás tervezett időpontjának egyeztetéséhez újabb értesítést küldünk!