+36 30 2360655
+36 72 310742,
+36 72 310742 (fax)
info@drsandorgyorgy.hu 7624 Pécs, Rókus u. 5/1.

TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUS JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATBAN

2020.03.14. Szombat

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos teendőket és tudnivalókat foglaltam össze. Érvényesség 02.29-03.13.

A KORONAVÍRUS (COVID-19) helyzettel kapcsolatban minden híradás és intézkedés a JELENLEGI (2020.02.29.) helyzetről ill. az arra adott válaszról szól. Amint a járványügyi helyzet változik, ezek a hírek és intézkedések is változni fognak.
A jelenlegi helyzet alapján foglaltam össze a legfontosabb tudni és tennivalókat:
Magyarországon JELENLEG nincs koronavírus járvány.
– Minden intézkedés a vírus esetleges terjedésének a lassítását és az ellátórendszer felkészítését célozza.
– A Kormány, az Operatív törzs és a járványügyi szakemberek ismételten felhívták a figyelmet a pánikkeltés veszélyeire. Az álhírek és az eltúlzott aggodalom komoly károkat okoznak és nehezítik a megelőzést! A javasolt óvatossági intézkedések semmiben nem különböznek attól, amit minden influenzajárvány esetén javaslunk!
– A járvánnyal érintett területeken nem járt, enyhe hurutos tünetekkel, náthával jelentkező, láztalan gyermekek közösségből kizárása és igazolásért orvoshoz irányítása ebben a helyzetben csak az influenza terjedésének kedvez és feleslegesen terheli a munkával amúgy is bőven ellátott alapellátást. Mindezt a koronavírussal összefüggésbe hozni a pánikkeltés eszköze, így a magam részéről amint ilyen intézkedésről, intézményi hozzáállásról szerzek tudomást, úgy azt azonnal jelzem a Kormányhivatal illetékes járványügyi osztályának!
Melyek azok a tünetek, helyzetek, amikor AZONNALI teendőnk van, amikor felmerül a koronavírus fertőzés lehetősége?
COVID-19 fertőzésre GYANÚS, aki heveny légúti fertőzés tüneteit mutatja hirtelen kezdettel (láz >38 fok, köhögés, légszomja, fulladás)
ÉS
– a tünetek jelentkezését megelőzően 14 napon belül szoros kapcsolatban volt megerősített vagy valószínűsített koronavírussal fertőzött személlyel vagy olyan területen járt, ahol a koronavírus (COVID-19) közösségi terjedése bizonyított. Az érintett területek folyamatosan aktualizált listája a www.nnk.gov.hu oldalon követhető.
– A betegség gyanúja jelenleg csak a két feltétel EGYÜTTES TELJESÜLÉSE esetén vethető fel!
Mikor beszélhetünk szoros kapcsolatról, ami a vírus átadását valószínűsítheti:
– egy háztartásban él koronavírus fertőzött beteggel
– személyes kapcsolatba került koronavírus fertőzött beteggel (2 méteren belüli távolság és min. 15 perc időtartam)
– zárt légtérben (pl. munkahely, tanterem) tartózkodott koronavírus beteggel (2 méteren belüli távolság és min. 15 perc időtartam)
– repülőúton 2 ülés távolságban ült koronavírus betegtől
– COVID-19 beteget ápolt
Akinél ezek a feltételek (tünetek ÉS utazási előzmények, kapcsolat beteggel) teljesülnek NE HAGYJA EL AZ OTTHONÁT, NE MENJEN ORVOSHOZ, hanem azonnal vegye fel telefonon a kapcsolatot a háziorvosával/házi gyermekorvosával vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ 24 órás ügyeleti szolgálatával a 06/80-277-455 vagy 06/80-277-456 telefonszámon és kövesse az utasításokat!
Amennyiben a COVID-19 vírus terjedésével érintett területen járt gyermekével, akkor ezt a tényt a hazaérkezését követően közölje házi gyermekorvosával illetve gyermeke óvodájával, iskolájával és egyeztessen a teendőkről. Amennyiben gyermeke iskolája, óvodája a saját hatáskörében intézkedve azt kéri, hogy a fertőzés lappangási ideje (14 nap) alatt gyermekét tartsa otthon és ne vigye közösségbe, úgy azt javasolom, hogy tegyen eleget a kérésnek. Amennyiben a 14 nap alatt a gyermekénél az előző pontban felsorolt tünetek jelentkeznek, úgy kövesse az ott leírtakat!
Amennyiben az állapotával, előzményeivel kapcsolatban kérdése van, úgy az elérhetőségtől függően egyeztessen háziorvosával, házi gyermekorvosával vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) 24 órás ügyeleti szolgálatával a 06/80-277-455 vagy 06/80-277-456 ingyenesen hívható telefonszámon!
Kihangsúlyozom, hogy a járvánnyal kapcsolatos általános tájékoztatásra, telefonos információ átadásra nincs kapacitásunk. A www.nnk.gov.hu oldalon tájékozódhatnak, ahol folyamatosan frissített és megerősített, hivatalos adatok érhetők el!
A háziorvos, házi gyermekorvos vagy az NKK ügyeleti számok hívása a betegség gyanúja esetén ill. az érintett területen járt, tünetmentes, de a teendőkkel kapcsolatban információt váró páciensek esetében indokolt!